Seminaarit 2022

Kesätapahtuman 2022 seminaarien aikataulut ja puhujat julkaistaan myöhemmin. 

Missionaalinen elämäntapa - sydämestä nousevaa rakastamista

Seminaari on kaksiosainen.

Missionaalinen elämäntapa perustuu tärkeimpään käskyyn rakastaa Jumalaa. Suhteemme Häneen muuttaa meitä kolmella tasolla: rohkaisee elämään lähempänä Jumalaa, luottamaan Häneen ja kuuntelemaan Häntä, vahvistaa omaa sisäistä elämäämme ja vie meidät sen kautta jakamaan Hänen rakkauttaan ulospäin, ympärillämme oleville. Käytännön harjoitukset tukevat tätä kasvua ja valmistavat meitä luonteviin kohtaamisiin ja keskusteluihin uskosta ja Jumalasta, evankeliumin ytimen selkeään kertomiseen, auttamiseen uskon tielle ja kohti missionaalista elämää. (Kurssi ja kirjat:  John McGinley, Mission Shaped Living, 2020; NW UK)

Leila ja Pekka Valmari

Leila ja Pekka ovat viiden aikuisen lapsen vanhempia, ja heillä on lapsenlapsiakin. Kristittyjen yhteys on lähellä heidän sydämiään. Kristittynä kasvaminen ja kristillinen elämäntapa innoittaa heitä, minkä huomaat seminaareja katsoessasi. 

Saara Kinnunen

Sovintoon elämän kanssa

Seminaari on kaksiosainen.

Menneisyys on toisille voimavara, toisille taakka. Menneet kokemukset vaikuttavat mielialaan, elinvoimaan, ihmissuhteisiin, minäkuvaan ja suhteeseen omaan itseen. Menneisyyttä ei saa olemattomaksi, mutta sen kanssa voi solmia sovinnon. Heikkoudesta voi tulla voima ja kivusta kasvaa elämän resurssi.

Sovinto elämän eri alueilla vapauttaa sidottuja voimavaroja. Elämän suorittajasta voi tulla unelmien toteuttaja. Vähitellen alkaa löytyä myös Jumalan unelma ihmisestä, Jumalan suunnittelema paikka ja tehtävä. (Sovintoon elämän kanssa -kirjan esittelytekstistä)

Kerro evankeliumi napakasti oman tarinasi avulla

Seminaari on kaksiosainen.

Miten kerron Jeesuksesta elämäntarinani kautta?

Seminaarissa opit kertomaan Jeesuksen vaikutuksesta ja avusta elämässäsi. Saat näkökulmia, joiden avulla pystyt kiteyttämään tärkeän hetken tai tuokiokuvan elämästäsi. Jeesuksen rakkaus tulee kertomasi kautta näkyväksi ja Pyhä Henki voi koskettaa tarinasi kuulevaa. Tarinasi kertominen tuo sinulle myös iloa, jota ei voi muuten saada.

Miksi kristinusko – evankeliumi esitettynä yksikertaisesti.

Seminaarissa käymme läpi evankeliumin ydinasiat eli vastaamme kysymykseen, miksi kristinusko? Opit kertomaan evankeliumin Jeesuksesta toiselle tilanteeseen sopivalla tavalla, ilman turhaa hapuilua. Harjoittelemalla saat varmuutta ja löydät suuhusi sopivat sanat. Pyhä Henki voi avata toisen sydämen ja uskon ihmeellisellä tavalla.

Riina ja Mikko Matikainen

 

Markku Sarento

Markku Sarento on raamatunopettaja, jolla on kokemusta julistus- ja seurakuntatyöstä yli kirkkokuntarajojen. Hänen sydämellään on erityisesti Johanna, Jeesuksen sovitustyö, cajoninsoitto ja elämä Jumalan lapsena.

MITÄ GOLGATALLA OIKEIN TAPAHTUI

Mitä apostoli Paavali opetti Jeesuksen sovitustyöstä? Mitä minun on tärkeää tietää saadakseni elämääni kestävän levon ja luottamuksen?

Opetuslapsen elämä

Opetuslapseuttaminen haastaa erityisesti sitä, joka haluaa tehdä opetuslapsia. Henna Saarinen on istuttanut tiiminsä kanssa opetuslapseuskoulun nimeltään Tulisielukoulu, ja elää itse todeksi opetuslapseuttavaa elämäntapaa. Kanavassa käydään läpi opetuslapseuttava johtajuusmalli ja kuullaan esimerkkejä opetuslapseuttamisen arjesta.

Henna Saarinen


Antti Pesonen ja Mikko Rothfors

Totta olemista ja yhteyttä ihmettelemässä kanssanne ovat ihminen tavattavissa terapeutti Mikko Rothfors ja pastori Antti Pesonen

San.27:19

”Veden kalvossa näet kasvosi, lähimmäisessä näet sydämesi”

Totta toisillemme - unelma yhteydestä

Seminaari on kaksiosainen

Kahden miehen kokemuksia yhteyden syntymisestä, näkyväksi tulemisesta ja heikkouden jakamisesta. Todellinen yhteys kutsuu olemaan totta toisillemme, roolit riisuttuina ja heikkoutta peittelemättä.

Uskomme että jokaisella on kaipuu, päästää irti taakoista joita kannamme, joskus täysin tietämättämme. Saattaa tuntua kuin elämän yllä olisi jatkuva synkkä varjo. Yhteys ja avoimuus turvallisessa tilassa mahdollistaa omien kipujen kohtaamista. On vihollisen valhe, että sinun ongelmasi ovat liian isoja tai olet tehnyt liian monta väärää valintaa ja sen vuoksi olet armon ja Kristuksen rakkauden ulottumattomissa. Kaikki me olemme pelastettuja yksin armosta ja armon voi vastaanottaa vain kohtaamalla oman vajavaisuutensa. Kasvu ja uudistuminen ovat hedelmää oman kivun kohtaamisesta.

Heikkoutemme kohtaamiseen tarvitsemme turvallisen yhteyden, joka avaa mahdollisuuden henkiselle kasvulle ja rakkauden kokemiselle ensin itseä ja sitten muita kohtaan. Haluaisimme nähdä tämän toteutuvan seurakunnassa ja erityisesti miesten keskuudessa. 

 

Evankeliumi

Seminaari on kaksiosainen.

Mistä evankeliumissa on kyse?

Evankeliumi määritellään usein varsin ihmiskeskeisesti hyväksi sanomaksi siitä, miten Jeesus pelasti minut. Raamatussa Jeesuksen julistama evankeliumi (luit oikein) on kuitenkin paljon laajempi asia. Kyse on Jumalan valtakunnan tulemisesta, joka on hyvä uutinen parannuksen tekeville, mutta varsin huono uutinen niille, jotka eivät käänny.

Mitä pelastuksen vastaanottaminen on?

Pelastus mielletään usein maksutoimitukseksi, jonka myötä minä saan vapaalipun taivaaseen. Raamatussa pelastus on kuitenkin aina Pelastajan vastaanottamista ja johtaa muuttuneeseen elämään.

Markus Nikkanen

Opintojohtaja, Suomen teologinen opisto

Jyri-Juhani Uurtimo

Kun pimeys voittaa valon

Raamattu kertoo, että valo loistaa pimeydessä, mutta mitä silloin kun pimeys voittaa valon? Onko kristinuskossa sijaa pettymyksille ja lohduttomuudelle? Mitä silloin, kun elämä vaikuttaa pääsiäislauantailta, jolloin toivo makasi haudassa? Miten olla lähellä ihmistä, jonka elämässä pimeys ei väisty?  

Tässä seminaarissa kirjailija Jyri-Juhani Uurtimo kertoo omista kokemuksistaan masennuksen ja muiden elämän vastoinkäymisten keskeltä ja rinnastaa niitä kokemuksiin, joita Jeesuksen opetuslapsilla todennäköisesti oli pitkäperjantain jälkeisenä aikana.

Lapset - 1. Johanneksen kirje 2:12-14

Tässä seminaarissa Kirsi Jämsén avaa 1. Joh. 2:12-14 lapsille osoitettuja sanoja.


Lapseuteen kuuluu kasvaminen, oppiminen, uusien asioiden kokeileminen, niiden harjoitteleminen ja eteenpäin sinnikkäästi pyrkiminen. Ja koska jokainen uskova on identiteetiltään Jumalan lapsi, voi jokainen omistaa nämä sanat myös itselleen iästään huolimatta.

Kirsi Jämsén

Nuoret, aikuiset - 1. Johanneksen kirje 2:12-14

Tässä seminaarissa Sirkka Jortikka avaa 1. Joh. 2:12-14 nuorille ja aikuisille osoitettuja sanoja.

 

Vanha apostoli Johannes puhuu viisaita sanoja eri ikäisille ihmisille seurakunnan keskellä. Hän rohkaisee, haastaa ja kutsuu kasvuun niin aikuisia, vanhuksia kuin nuoriakin. Mitäköhän asiaa hänellä voisi olla sinulle? 

Sirkka Jortikka
Topi Knihtilä ja Mika Kilkki

Johtajien verkostoituminen

Seminaarivideon voit katsoa sinulle sopivaan aikaan.

Lisäksi on tapaaminen ilmoittautuneille on ma 9.8. klo 18 Zoomissa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut osoitteeseen: ilmoittautumiset@newwine.fi